Pašto sistema

Europos pirmenybės Batumyje : Lietuva nesėkmių ruože

 

VI  ratas

Batumi, 2019.10.30

 

Lenta 36             Lietuva Reit. 24             Serbija Reit. 1½:2½
17/1 GM Pultinevičius, Paulius (b) 2503 GM Indjič, Aleksandar (j) 2638 1 – 0
17/2 IM Laurušas, Tomas (j) 2501 GM Sedlak, Nikola (b) 2557 0 – 1
17/3 Brazdžionis, Andrius (b) 2355 GM Zajič, Milan (j) 2477 0 – 1
17/4 FM Klabis, Rokas (j) 2321 IM Ivič, Velimir (b) 2525 ½ – ½

 

Nepaliauja Lietuvos šachmatų gerbėjų sėkmingu, tvirtu žaidimu džiuginti jaunasis Lietuvos rinktinės lyderis P.Pultinevičius. Nekyla abejonių, kad tiek aukštu reitingu, tiek aukštu ūgiu šachmatų pasaulyje išsiskiriantis jo priešininkas A.Indijič‘ius puoselėjo viltis parklupdyti savo jaunesnį priešininką, nepaisant juodosios figūrų spalvos. Daug strateginių lūkesčių serbų lyderis sudėjo į baltalaukių rikių iškeitimą, susilpninusį baltųjų karaliaus prieigas.16-u ėjimu c5:b4?! serbas gerokai užleido lietuviui pozicijas valdovės sparne, nedviprasmiškai ruošdamasis susidoroti figūromis su baltųjų karaliumi. Kol A.Indijič‘ius gabeno savo žirgą iš c6 į g6, kol atvėrė f-liniją bokštui, P.Pultinevičius įterpė savo pėstininką į juodųjų stovyklą d6-lauke ir plačiai atidarė c-liniją bokštų įsiveržimams. Juodųjų agresiją f-linija Pauliui pavyko pažaboti įmontavus savo žirgą į puikų blokadinį e4-lauką. Paradoksalu, kad A.Indijič‘ius smarkiai nukentėjo ir nuo savo e5-pėstininko, dėl kurio „duso“ jo g7-rikis, o juodųjų g6-žirgas negalėjo per šį pėstininką prašokti į f3. Neaišku, ar kovos sukūry marijampolietis praleido efektingą A.Indijičiaus 31…B:d3! smūgį ar jį ignoravo, tačiau net ir jis neišmušė P.Pultinevičiaus iš vėžių -32. Bc3!. Desperatišką užklimpusio smėlyje A.Indijičiaus dviejų bokštų auką P.Pultinevičiaus atrėmė, perbėgdamas karaliumi į valdovės sparną.

Gaila, bet gerai išsprendęs debiutines problemas balatlaukių rikių iškeitimu, mitelšpilyje žaidimo kontrolę prarado T.Laurušas. Gerai pradėtą varžovo neutralizavimą figūrų keitimais, matyt, galima buvo tęsti siūlant valdovių pasikeitimą 16…Vb5!?, tačiau, galbūt Tomas pabūgo pėstininkų sudvejinimo. N.Sedlakui ėmus artėti pėstininkais valdovės sparne, Tomas įsivėlė į nereikalingą žaidimą 18…a5?, prarasdamas gerą lauką žirgui. Praleidus efektingą serbų didmeistrio repliką 22.Rc7!!, N.Sedlaką sustabdyti tapo praktiškai neįmanoma.

Prie 4-ojo stalo jauną serbų meistrą V.Ivičių juodaisiais patikimai neutralizavo R.Klabis. Deja, dar nesugeba susidoroti su debiutiniu jauduliu bei suvaldyti emocijų R.Brazdžionis. Keli patirti pralaimėjimai, matyt, palikę pėdsaką jausmingo MRU studento širdy, nepaisant poilsio dienos. Mače su serbais Andriui buvo pavykę įgyti daug žadančią poziciją iš kataloniškosios partijos su stipriu apgintu praeinančiuoju c5-pėstininku. Tiesa, jaunas serbų didmeistris M.Zajič irgi nemaskavo savo pergalės ambicijų, atkakliai figūromis ieškodamas „sužeisto“ A.Brazdžionio karaliaus. Jaučiant tokį persekiojimą, 23-iu ėjimu A.Brazdžionio nervai neišlaikė ir jis metėsi į avantiūrą 23.a4 b:a 24.b5, siekdamas sulaužyti M.Zajičių savo figūrų svoriu. Kritiniu momentu, serbas, deja, savitvardos neprarado ir atradęs galingą bokšto manevrą  5-ąja gulstine Že5-g6 + Be8-e5!, privertė drebėti ne tik baltųjų karalių, bet ir pagrindinį baltųjų kozirį c5-pėstininką. Netekęs valdovės, Andrius dar sugebėjo užvilkinti pasipriešinimą ir buvo suteikęs Lietuvos rinktinės gerbėjams išsigelbėjimo vilčių, bet galų gale turėjo kapituliuoti prieš valdovės pranašumą įgijusį M.Zajičių 54-u ėjimu.

 

VII  ratas

Batumi, 2019.10.31

 

Lenta 33             Islandija Reit. 36             Lietuva Reit. 2½:1½
18/1 GM Stefansson, Hannes (b) 2541 GM Pultinevičius, Paulius (j) 2503 ½ – ½
18/2 IM Kjartansson, Gudmundur (j) 2459 IM Laurušas, Tomas (b) 2501 1 – 0
18/3 GM Thorfinnsson, Bragi (b) 2436 Brazdžionis, Andrius (j) 2355 ½ – ½
18/4 GM Gretarsson, Helgi Ass (j) 2410 FM Klabis, Rokas (b) 2321 ½ – ½

 

Ketvirtadienio mače varžovų pranašumas buvo ryškus. Visi lietuviai gavo prastas padėtis po debiuto. Trims iš jų atsakinga gynyba pavyko neutralizuoti varžovų pranašumą. Šįsyk labai rimtame pavojuje buvo ir gana sėkmingai kol kas Batumyje rungtyniaujantis Lietuvos rinktinės lyderis P.Pultinevičius. Pauliui netinkamai ištaikius tipinio išsilaisvinimo c6-c5 laiką Karo-Kane, jo patyręs varžovas H.Stefansson‘as „užpylė“ juoduosius pavojingomis grėsmėmis prieš nerokiruotą karalių valdovės sparne. Atsipirkti nuo šių islando grėsmių pavyko tik nepigia kokybės kaina. Baltųjų pergalė atrodė tik laiko klausimas, tačiau jaunasis marijampolietis čia pademonstravo savo išskirtinę charakterio savybę – gebėjimą atkakliai gintis ir kovoti net prie aiškiai nedėkingų aplinkybių. Apie 100 ėjimų kantrios gynybos, sukandus dantis ir apstulbęs H.Stefansson‘as turėjo pripažinti lygiąsias 115 ėjimu!

Atkakliai pasipriešino ir pėstininku mažiau turėję A.Brazdžionis bei R.Klabis, tačiau T.Laurušo žaidime gynybos nesimatė nei kvapo. Visiškai „į griovį“ nuvažiavo Tomo debiutinis eksperimentas slaviškosios gynybos Botviniko variante. Matyt, kad Tomas vis dar skaudžiai išgyvena nesėkmę partijoje su belgu D.Dardha, supurčiusią jam iki tol neblogai besiklosčiusį čempionatą. T.Laurušui ketvirtadienį verkiant reikėjo keitimo, tačiau Lietuvos rinktinė atsarginių žaidėjų Batumyje neturi…

Likus 2 ratams iki pirmenybių Batumyje pabaigos, Lietuvos rinktinė (36 st. nr.) buvo 38-oje lentelės pozicijoje tarp 40 komandų. Visų Šventųjų dieną penktadienį lietuviai (3 komandiniai taškai) varžysis su Škotija (39 st. nr.; 2 taškai). P.Pultinevičius prie 1-ojo stalo žais baltosiomis figūromis.Tikėtinas jo varžovas –škotų lyderis FIDE meistras Alan Tate ( rtg. 2352).

Tuo tarpu Europos vyrų pirmenybėse po 7 ratų pirmavo Rusija (12 komand. taškų). Jai įkandin žengė tašku mažiau turėjusios Ukraina, Anglija ir Vokietija.

Latvija sievietes 2019 Batumi

Kartvelijos ŠF nuotraukoje : Latvijos moterų rinktinė Batumyje

Europos moterų pirmenybėse Batumyje dar užtikrinčiau pirmavo Rusija (13 komand. taškų). 11 taškų buvo Kartvelijos pirmosios rinktinės sąskaitoje, o 3-5 vietas dalijosi Azerbaidžanas, Ukraina ir Armėnija (po 10 taškų).  Latvijos moterų rinktinė turėjo 6 komand. taškus ir buvo 22-oje lentelės pozicijoje tarp 32 Europos rinktinių. Penktadienį latvės žais prieš Anglijos moterų rinktinę (6tšk.)

2019 m. Europos komandinių pirmenybių Batumyje

Oficiali svetainė

Rezultatai

Partijų transliacija

 

Įrašas paskelbtas temoje NAUJIENOS. Išsisaugokite pastovią nuorodą.