Pašto sistema

„Griunvaldo žaibas XII” : sunki E.Pečiūno pergalė ir kitos grožybės

Praeitą trečiadieno vakarą, gegužės 11d., kaip įprasta, Griunvaldo klube vyko vakarinis žaibo turnyras „Griunvaldo žaibas XII”. Tikriausiai dėl lygiagrečiai vykusių atkrintamųjų Lietuvos krepšinio lygos rungtynių tarp Kauno „Žalgirio” ir Klaipėdos „Neptūno” Griunvaldo turnyre dalyvavo tik 10 žaidėjų. Dėl šios priežasties turnyro teisėjas FA Šarūnas Šulskis 18.00 paskelbė, kad bus žaidžiama ratų sistema ir žaidėjai suskubo burtų keliu traukti savo startinius numerius.

Po sunkios kovos Evaldas Pečiūnas (nuotraukoje) apgynė „Griunvaldo žaibo” čempiono titulą nuo Vidmanto Matulaičio

Vėliau balsavimu buvo nustatyta varžybų žaibo kontrolė 4+2 ir netrukus prasidėjo I ratas. Eiliniame Griunvaldo žaibo turnyre šį kartą sulaukėme garbingų svečių – lankėsi LŠF direktorius Arvydas Baltrūnas, ketinantis Griunvaldo klube dar šį mėnesį vykdyti 2022m. Lietuvos vyrų ir moterų čempionatų finalus. Tarp žaidėjų gi malonu buvo matyti vilnietį Vidmantą Matulaitį, nepagailėjusį laiko ir benzino, kad mesti iššūkį Kauno šachmatų mėgėjams.

V.Matulaitis varžybas pradėjo 2 startinėmis pergalėmis, tačiau apie lyderystę šnekėti dar buvo anksti, mat tiek pat taškų turėjo ir reguliarus „Griunvaldo žaibo” dalyvis 11-metis moksleivis Marius Jacunskas. Be Mariaus, tą vakarą Griunvalde rungėsi ir dar 2 tėčio lydimi moksleiviai – 13-metė Patricija Alionytė ir 10-metis jos broliukas Augustas Alionis.

III varžybų rate atrodė, kad V.Matulaičiui „sparnus greitai prikirps” P.Alionytė. Tiesa, partijos vidury Patricija sulaukė varžybų teisėjo Š.Šulskio įspėjimo už neleistiną ėjimą, atidengiant baltųjų karalių juodąjai valdovei. V.Matulaitis gavo priedo minutę, o partija tęsėsi toliau. P.Alionytės persvara iš pozicinės perėjo į kiekybinę ir ėmė toliau didėti.

Patricija Alionytė – Vidmantas Matulaitis

„Griunvaldo žaibas XII”, Kaunas (III ratas) 2022.05.11

Juodųjų ėjimas

Tai galėjo būti maždaug 60-as ėjimas. Juodųjų eilė, tačiau nieko gero jiems nematyti. V.Matulaitis sėdi be 2 pėstininkų ir ,rodos, netrukus praras paskutinįjį g6, o tuomet sėdės jau be 3-jų. Stebėtojai svarstė : „ar verta V.Matulaičiui tęsti partiją toliau, nepaisant to, kad žaidžia su mergaite ir nepaisant to, kad čia vyksta staigi žaibo partija?” Praradus ir trečiąjį pėstininką, baltiesiems lengva žaisti toliau, o Patricija dar turėjo šiek tiek laiko.

Tačiau staiga V.Matulaitis smeigė neįtikėtiną 1…B:e5!!+ auką ir išsyk nutraukė jį „laidojusių” svarstymus. Patricija automatiškai kirto bokštą 2.fxe5 ir sulaukė mato 2…Bf5! X. Neįtikėtina atomazga, pakerėjusi visus, jų tarpe – ir pačią Patriciją.

Šitaip „nepažabotas” V.Matulaitis tęsė savo Griunvaldo žygį toliau ir po 4 ratų turėjo 100% taškų. Bet nuo jo nė per pėdą nesitraukė jaunasis Marius Jacunskas. V rate abu lyderiai patyrė pralaimėjimus. V.Matulaitis nusileido „Griunvaldo žaiboXI ” čempiono titulą gynusiam Evaldui Pečiūnui, o M.Jacunskas – Dmitrijui Gromadskiui.

Ši E.Pečiūno pergalė galutinėje įskaitoje pasirodė lemiama, kuomet E.Pečiūnui ir V.Matulaičiui surinkus po 7 tšk. iš 9 gal., turnyro nugalėtojas buvo nustatytas ne pagal dažniausiai taikomą papildomą Bergerio rodiklį, o pagal Š.Šulskio parinktą tarpusavio dvikovos rezultatą. Bergerio rodiklis gi aiškiai pranašesnis buvo V.Matulaičio. Tad Evaldas Pečiūnas laimėjo antrąjį „Griunvaldo žaibą” iš eilės. Jis buvo apdovanotas „Griunvaldo žaibo” nugalėtojo prizu.

Pažymėtina ir 11-mečio Mariaus Jacunsko aukšta III vieta ir geriausias pasirodymas tarp moksleivių.

Visi „Griunvaldo žaibo XII” rezultatai ir statistika

Griunvaldo šachmatų klubo „Facebook” paskyra

Startinis žaidėjo mokestis – 5 eurai. Surinktos lėšos panaudojamos Griunvaldo klubo išlaikymui. Turnyro nugalėtojas apdovanojamas daiktiniu prizu.

Iš anksto galima registruotis pas „Griunvaldo žaibo” teisėją FA Šarūną Šulskį tel. +370 614 00377, e.p. gmsarunas@gmail.com

Įrašas paskelbtas temoje NAUJIENOS. Išsisaugokite pastovią nuorodą.