Pašto sistema

Olimpiados X ratas : Lietuvos rinktinės neužleidžia pozicijų!

Olimpiados X, priešpaskutinis ratas buvo sėkmingas Lietuvos delegacijai. Nepaisant rimtų, favoritais laikomų varžovų, -ių, Lietuva sugebėjo dar sutvirtinti savo pozicijas prieš lemiamą paskutinįjį olimpinį ratą, kuris prasidės anksčiau nei įprastai – 10.00 vietos laiku (7.30 Lietuvos laiku!) antradienį.

Olimpiada, Čenajus

X ratas 2022.08.08  15.00

Lent.15            Prancūzija (FRA)Reit.35            Lietuva (LTU)Reit.2 : 2
10/1GMJules Moussard (b)2672GMTitas Stremavičius (j)25321 – 0
10/2GMLaurent Fressinet (j)2631FMKarolis Jukšta (b)24121 – 0
10/3GMMaxime Lagarde (b)2631GMPaulius Pultinevičius (j)25390 – 1
10/4GMMarc`Andria Maurizzi (j)2506GMValerijus Kazakovskis (b)25280 – 1

FIDE prezidentas Arkadij Dvorkovič (centre) olimpinio Kongreso metu perrinktas naujai 4 metų kadencijai (Lennart Ootes nuotr.)

Po galingos Vokietijos komandos, sugebėjusios išsilaisvinti iš lietuvių gniaužtų išvakarėse, Lietuva grūmėsi su sekančia Europos žemyno supervalstybe – Prancūzija. Nekyla abejonių, kad prancūzai laikė save favoritais. Matyt, dėl etinių sumetimų, visgi Prancūzijos kapitonas Sébastien Mazé leido atsipūsti pagrindinės sudėties žaidėjui Matthieu Cornette, lietuvių kilmės šachmatininkės Deimantės Daulytės – Cornette sutuoktiniui. Matyt, S.Mazé nebuvo tikras, ką Deimantė palaikytų šitame mače…

Sunki dalia teko T.Stremavičiui, prie pirmojo stalo juodosiomis figūromis pavadavusiam paskutiniam ratui taupomą komandos lyderį Tomą Laurušą. Apie 20-ą ėjimą ėmė ryškėti gudriai siciliškosios gynybos Rauzerio variantą traktavusio J.Moussard pozicinis pranašumas. Tačiau, prie paskutinio stalo jau gerą formą įgijęs ir baltosioms figūroms vadovaujantis V.Kazakovskis aptiko sau būdingą giluminį žirgo manevrą Žc3-b1-d2-f3 ir ėmė stumti iš centro patogiai įsitaisiusį M.A. Maurizzi bokštą. Kai Valerijus išstūmęs juodųjų bokštą, prasiveržė centre 26.e4-e5!, tapo aišku, kad T.Stremavičiaus užnugaris dengiamas.

K.Jukštos – L.Fressinet lentoje vyko pozicinė manevrinė Nimcovičiaus gynybos kova, kur Karolis neturėjo tokių ryškių silpnumų, kaip partijoje prieš Sethuramaną. Tuo tarpu kertine sprendžiančiąja mačo partija atrodė M.Lagarde – P.Pultinevičiaus laukinė dvikova, kur prancūzas, gausiai aukodamas pėstininkus, užlaikė lietuvio karalių centre ir baudėsi, nepaisant tolimesnių aukų ir didelės rizikos, ten ir susidoroti.

Pirmąjai kontrolei priartėjus į pabaigą, partijos prie 1-ojo ir 4-ojo stalo pasiekė dėsningą pabaigą. Karoliui Jukštai nepavyko iškeisti valdovių, o juodoji L.Fressinet valdovė ilgam išliko pavojingoje a7-g1 įstrižainėje. P.Pultinevičiaus, žiauriai atakuojamas, parodė stiprius nervus gynyboje ir sugebėjo pristabdyti verdantį M.Lagarde‘o puolimą valdovių iškeitimu. Pagautas nuošalėje styrojo prancūzo g5-rikis, tačiau M.Lagarde‘o, turinčio grėsmingai priartėjusį b7-pėstininką, sportinis įtūžis neblėso. K.Jukštai sėkmingai maskuojant savo problemas, M.Lagarde, jau būdamas be bokšto ir pagautu rikiu, nusprendė, kad mačo likimas tik jo vieno rankose, nebyliai suriko „Pirmyn, Prancūzija!”, atsisakė lygiųjų ir žuvo nukraujavęs didvyrio mirtim 44-u ėjimu. Mačo gi didvyriu Lietuvos pusėje tapo būtent P.Pultinevičius, parodęs aukštą savitvardą per siaučiančią audrą.

Moterų olimpiada, Čenajus

X ratas 2022.08.08  15.00

Lent.26            Slovėnija (SLO)Reit.42            Lietuva (LTU)Reit.1½:2½
19/1IMLaura Unuk (b)2340WIMOlena Martynkova (j)2213½ – ½
19/2WIMZala Urh (j)2321WGMKamilė Baginskaitė (b)21340 – 1
19/3WIMLara Janzelj (b)2215WIMSalomėja Zaksaitė (j)22120 – 1
19/4WIMTeja Vidič (j)2099  Gabija Šimkūnaitė (b)20101 – 0

Lietuvos vyrų rinktinės pasiekimai, matyt, suteikia pasitikėjimo savimi ir gražiąjai Lietuvos delegacijos daliai Čenajuje.  Pasiekę svarbią pergalę prieš kvalifikuotą Slovėnijos komandą, Lietuvos merginos sumažino atotrūkį nuo vyrų rinktinės iki vieno mačų taško.

Lietuvos rinktinės lyderė Olena Martynkova nesudrebėjo prieš grėsmingą Lauros Unuk puolimą (Madelene Belinki nuotr.)

Olimpiadai artėjant prie finišo tiesiosios, matyt, skubėjo savo skolas rinktinei atmokėti patyrusios, bet nelabai sėkmingai rungtyniavusios K.Baginskaitė ir S.Zaksaitė. Būtent jų pastangomis ir dėl jų aukšto pilietinio sąmoningumo, Lietuva pasiekė šią taip svarbią pergalę finiše.

Kamilė sužaidė partiją kaip pačiais geriausiais savo laikais, kvepiančiais JAV moterų čempionės ir panašiais titulais. Sukūrus silpnumus priešininkei valdovės sparne, tuoj pat buvo parinkti tinkami atraminiai laukai savoms lengvosioms figūroms. Užtikrinus stabilias, įtvirtintas pozicijas savo figūroms valdovės sparne, buvo pereita prie veiksmų karaliaus sparne, kurių signalu tapo 33.f2-f4 stūmimas. Po sekančio 39.e4-e5 pastūmimo ėmė darytis aišku, kad Z.Urh nebeišlaiko centro. Galutinai slovėnė žlugo, kuomet Kamilė, nukreipusi varžovės dėmesį į karaliaus sparną, nusavino Slovėnijos c5-žirgą.

Labai motyvuota padidinti savo indėlį buvo ir S.Zaksaitė. Po pozicinio tąsymosi po visą lentą senojoje indiškojoje gynyboje, artėjant pirmosios kontrolės pabaigai, pozicija atrodė dinamiškai subalansuota. Tačiau, atrodo, ši lygiava nekėlė džiaugsmo L.Janzelj. Sekundei slovėnė prarado budrumą, pakilo karaliumi iš slėptuvės 39.Kf2?, gavo taktinį smūgį nuo S.Zaksaitės 39…Ž:f5!, sekančiu ėjimu neteko antro pėstininko ir netrukus turėjo kapituliuoti.

Prieš paskutinįjį lemiamą Olimpiados XI ratą Lietuvos vyrų rinktinė turėjo 14 taškų ir dalijosi 12-21 vietas. Pagal papildomus rodiklius Lietuva buvo 21-oje olimpinės lentelės pozicijoje. Olimpiadoje pirmavo Uzbekijos ir Armėnijos rinktinės, turėję po 17 taškų, o tašku nuo jų atsiliko ir į medalius taip pat pretendavo dvi Indijos rinktinės ir JAV.

Rytoj, antradienį 10.00 vietos laiku ( 7.30 Lietuvos laiku) Lietuva žais paskutinį olimpinį mačą su labai stipria Ukrainos rinktine, į kurią dėl dabartinių geopolitinių įvykių krypsta daugelio akys ir maldos. Visgi šie įvykiai turi ir savo antspaudą, nes šioje Olimpiadoje ukrainiečiai rungtyniauja ne taip ryškiai ir jau yra praradę viltis medaliams. Nesunku suprasti, kur jų mintys dažnai nuslysta nuo šachmatų…

Praeitoje Šachmatų olimpiadoje Batumyje Lietuvos vyrų rinktinė surinko 15 komandinių taškų ir užėmė 24-ą vietą. Tik nuo rytojaus ankstyvo mačo priklauso ar Lietuvos rinktinei pavyks dar pagerinti šį aukštą rezultatą ar…Tačiau vien faktas, kad Lietuva sutinka tokią stiprią, ne sykį Šachmatų olimpiadą praeityje laimėjusią rinktinę, liudija apie mūsų rinktinės stiprų žaidimą Čenajuje.

Lietuvos moterų rinktinė prieš paskutinįjį ratą turėjo 13 taškų ir dalijosi vietas nuo 22 iki 33-ios. Vienvaldėmis Moterų olimpiados lyderėmis buvo šeimininkės indės (17 tšk.), tačiau tik tašku nuo jų atsiliko dar 4 rinktinės – Lenkija, Ukraina, Sakartvelas ir Azerbaidžanas.

Paskutiniajam ratui lietuvės gavo labai egzotiškas priešininkes – …Latvijos moterų rinktinę. Laukia nuožmi principinė akistata. Netrukus sužinosime, kurioje šalyje gyventi geriau. Palaikykime Lietuvos moterų rinktinę rytoj! Transliacijos pradžia – 10.00 Čenajaus laiku ( 7.30 Lietuvos laiku).

44-osios Šachmatų olimpiados Čenajuje :

Oficiali svetainė

Partijų transliacija:

Oficialiu kanalu

chess24 : vyraimoterys

rezultatai ir statistika

Įrašas paskelbtas temoje NAUJIENOS. Išsisaugokite pastovią nuorodą.